India Hangja

India világa

India és a római birodalom ókori kereskedelme

2007. április 30. 07:09 - India Hangja

A régészek minden bizonnyal megtalálták India délnyugati partján azt a titokzatos ókori kikötőt, amely a helyi királyságok és a Római Birodalom közti kereskedelem központja lehetett.

A kutatók hosszú évtizedek óta keresték a helyiek által Vancsinak, a rómaiak által Muzirisnek nevezett kikötőt. Most a Sadzsan és Szelvakumár indiai régészek által vezetett ásatások alapján úgy tűnik, hogy az ősi kikötő a délnyugat-indiai Malabár-parton, a mai Pattanam közelében volt.

A régészek azért ilyen biztosak, mert a térségben Pattanam az egyetlen olyan város, amelynek az adott korból származó régészeti leletanyaga van. Ezt jelezte már az is, amikor 1983-ban nagy mennyiségű római érmét találtak innen 10 kilométerre. Az indiai régészek most a helyszínen folytatják a kutatást, és jó jelnek tekintik, hogy a helyiek idősebb generációja emlékszik még arra, hogy a heves esőzések üveg- és cseréptárgyakat mostak ki a földből.

A római időben többször is említett Muziris Róma és India déli része között biztosított kereskedelmi kapcsolatot. Egész mostanáig – az ókori leírásokat alapul véve – úgy gondolták, hogy Muziris a Perijar folyó torkolatánál rejtőzik, ám most a térségben teljesen egyedülállónak számító, több száz ókori mediterrán cserépdarab egy közelben található kisebb városra, Pattanamra terelte a kutatók figyelmét. A város pontos helyének meghatározásában az ősi indiai szövegek is segítették a kutatókat. Radzsan Gerta, a keralai Mahátma Gandhi Egyetem professzora elmondta, hogy sok utalást találtak arannyal megrakott hajók érkezésére, amelyek távozásukkor fekete aranyat, azaz borsot szállítottak.

Muziris a kor egyik legnagyobb kikötője lehetett, ahol több nemzet kereskedői, tengerészei és katonái megfordultak. Egy i.sz. első századból származó dokumentum szerint a kikötő „kitüntetetten fontos a kereskedelem számára”. India és a rómaiak kereskedelme egész Nagy Sándorig megy vissza. A kutatók eddig mindig is azt feltételezték, hogy az India és Róma közti kereskedelem legfőbb szakasza az i.e. első századtól az i.u. első század végéig tartott. Az új bizonyítékok most azonban kitolják ezeket az időhatárokat. A remények szerint az ásatásokon előkerülő tárgyak sok mindenre választ adhatnak majd, és tisztázzák a kutatók által felépített kép hitelességét is.

Bár Muzirist, úgy tűnik, megtalálták, az továbbra is rejtély marad, miként tűnhetett el a virágzó város a föld színéről szinte egyik napról a másikra.

Forrás: origo
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása