India Hangja

India világa

A The Hindu hírei

2007. június 25. 07:03 - India Hangja

Belgaum – Karnataka állam lakói hivatalosan tiltakoztak a miniszterelnöknél, amiért a parlament úgy döntött, hogy az 1857-es lázadást fogják megünnepelni, mint India első függetlenségi háborúját, amelyet Dzshánszi királynője vezetett. Az első függetlenségi háború 1824-ben tört ki, szintén egy nagy személyiség, a kitturi Cshenamma királynő vezetésével.

Bangalore – Karnataka állam valamennyi részéből érkeztek hölgyek az anyák napi ünnepségre. Először a Szaundarja Lahari című költeményből recitáltak 100 verset, amely majdnem egy órán át tartott. A rendezvény szervezője, Bharati Tírtha Szvámi elmondta, hogy a Szaundarja Lahari (A boldogság hullámai) nemcsak az univerzum anyját ünnepli, hanem minden egyes anyát. A Szvámi hangsúlyozta, mennyire fontos az anya szerepe a családban és a társadalomban; krízishelyzetben egyedül az anyákra lehet számítani. Az új nemzedéknek jobban át kellene éreznie az anyaság fontosságát, az áldozatos munkát, amellyel hozzájárulnak a szanátana dharma fennmaradásához és védelméhez.

Csennai – Komoly archeológiai feltárás folyik Adicshallanurban, Tirunelveli közelében (Tamil Nádu). Találtak fekete és vörös kerámiát, urnákat emberi csontmaradványokkal, bronz szobrokat, arany ékszereket, gyöngyöket. Előkerültek vas kések is. A tudósok szerint Indiában a vaskorszak Kr.e. 1000-től 300-ig tartott (bár a Mahábhárata tanúsága szerint már Kr.e. 3150-ben ismerték a vas fegyvereket, pl. nyílhegyeket). Érdekes tárgyak vannak az adicshallanuri leletek között: réz karperecek, vázák, egy hölgy térdig érő szoknyában, hatalmas agancsú szarvas, krokodilok, rizsföldek és darvak ábrázolásai. A kerámia hasonló ahhoz, amit a Dekkánban találtak – hosszú nyakú, visszahajtott peremű korsók, edényfedelek tipikus fehér pontmintával, csőrös ivóedények. Az adicsahallanuri leletek szélesebb skálája mintha azt mutatná, hogy a világi kultúra délről terjedt észak felé; nem az Indus-völgy illetve a Dekkan vidékéről délre, mint azt a régészek eddig feltételezték.

Berhampur – Tudományos park és planetárium épül ebben az orisszai városban, 15 acre területen, amelytől a gopalpuri fürdőhely idegenforgalmának fellendülését is remélik. Az érdeklődők, de különösen a diákok mindent láthatnak a gyakorlatban, amit eddig csak a tankönyvekből ismertek. A projekt súlypontjai a csillagászat és a mélytengerek világa; a planetárium lesz a fő attrakció.

Karimnagar – A Kotésvara-Sziddhésvara templomot víztározó építése fenyegeti – a tervek szerint víz eléri a templom lépcsőin. 110 acre megművelhető föld kerül víz alá, számos, a Godávari folyó partján épült házzal együtt. A templom jelentős műemlék, építését a 2. században kezdték el a Satavahana dinasztia királyai. Buddhista és dzsaina szerzetesek is éltek a közeli dombokon. Itt találták a nagyon különleges „Trimukha” pénzérmét (amelyen Ráma, Szítá és Laksmana kombinált formáját ábrázolták).

Pithoragarh – Uttarakhand hegyvidéke felkészült arra, hogy fogadja a zarándokokat és a kereskedőket, június 1-től. Összesen 16, 45-45 személyből álló csoportot választottak ki arra, hogy részt vegyenek ebben az évben a Kailas-Mánaszaróvara zarándoklaton. Az első csoport június 1-én indul Új-Delhiből, az utolsó szeptember 27-én érkezik vissza. Az utazás szép, de 865 km, és nagyon nehéz. A zarándokok öt helyen pihenhetnek India területén. A Lipulekh hágó után különféle táborok várják őket, míg el nem érik a Mánasza tavat. A Brahmá által teremtett Kailás hegy és a tó már Tibetben vannak. A szervezők szerint minden intézkedés megtörtént, hogy a zarándokok bejárhassák a hóborította utat. Biztonságukról az indiai légierő gondoskodik.

Nalgonda – J. Dzsagannathan és H. Csakravarti „minden követ megmozgattak” az irodájuk udvarában, páratlan látványosságot hoztak létre a kerületi központ szívében. A „Zöld kövek parkja” kövekből, szilánkokból és kavicsokból készült. Most számos műalkotás díszíti a város egykor legcsúnyább udvarát: tigris, krokodil, páva, lepke, kígyó, lótuszvirág, dharmacsakra, India térképe, vallási szimbólumok. És mindehhez csak egymás mellé kellett rakni a különféle színű köveket, nem került egyetlen fillérbe sem.

Simoga (Karnataka) – A régészek „aranybányát” találtak egy kopár domb belsejében, a Tungabhadrá folyó partján. Már az első próbálkozásra számos leletet emeltek ki a Hadonahalli domb keleti oldalából: szürke, vörös és fekete cserepeket, hematit kvarcitból készült fejszét és bárdot, peremes korsókat és csontokat. Hadonahalli valószínűleg a korai kőkorszaktól egészen a vaskorszakig szolgált emberi lakóhelyül (kb. Kr.e. 300-ig), és a folyó gyakori áradásai miatt hagyták el. Az ásatásokat azonban félbe kellett szakítani, mert a tulajdonosok nem adtak engedélyt – areka pálma ültetvényt akarnak létesíteni a dombon.

Thanjavur – 22 vaisnava templom rendezte meg idén közösen a Garuda Szévát, június 5-8 között. Ritka látvány, amikor a sok Garuda váhanam végigvonul a város négy fő utcáján, a hátukon Perumallal (Visnu).

Berhampur – A modern technológia bevonult a templomokba. Zenegépeket állítottak szolgálatba a Kanjaka Paramésvari városi templomban, és a pancsamai Vinájaka templomban. Az elektromos meghajtású gép fogaskerekeket és emelőket használ, automatikusan dobol és játszik a karatálokon, a beállított ritmusban. Elmúltak már a napok, amikor a bhakták versenyeztek egymással, hogy ki kaparintsa meg a hangszereket… vagy amikor a papoknak kellett várniuk arra, hogy összegyűljenek a zenészek. Az újítás nem tetszik mindenkinek.

Tirunelveli – Az Archeológiai Minisztérium szakértői két kiváló Najak király, Nagamma és a fia, Visvanátha képeit találták meg, a Nellaijappar templom egyik oszlopába vésve. A Najak dinasztia sok tagját ábrázolták, de itt az a különleges, hogy a képeket feliratokkal látták el. A madurai Najakok, eredetileg a Vidzsajanagar birodalom kormányzói, 1559-től 1736-ig uralkodtak Tamil Nádu déli részében. Komoly közigazgatási reformokat, új építészeti stílust vezettek be, helyreállították a templomokat, amelyeket kifosztottak Delhi szultánjai.

Hájderabad – Az államvezetés különleges státuszt adott Tirumala templomvárosának, az Úr Venkatésvara (Visnu) hajlékának. Neve Tirumala Divja Ksetram. A szent helyhez tartozik a hét hegy, a források, utak és gyalogösvények, de még az autóút is. Ezen a helyen csak a hagyományosan gyakorolt hindu vallást szabad hirdetni. A kormány nem akar vallások közötti konfliktust, bár biztosítja a vallásszabadságot, mint az emberek alapvető jogát.

Theni – Három, gránitból készült Visnu-Laksmi „bálványt” találtak Szilajampattiban a falusiak, amikor a Mullai Perijar folyóban fürödtek. India angol nyelvű újságjai következetesen bálványoknak (idol) neveznek minden kultikus képet vagy szobrot, függetlenül attól, hogy kit ábrázol. Eddig eredménytelen volt minden tiltakozó kampány.

Csennai – A felmelegedés következtében az óceánok szintje állandóan emelkedik, és most már komolyan fenyegeti a Dhanuskodi és Thalaimannár közötti szigetláncot, amelyet az angolok Ádám hídjának neveztek el. Újabban egyre kevesebben hiszik, hogy ezek a szigetek Rámacsandra egykori hídjának az emlékei. Szakértők szerint a homokhátságokat a természetes feltöltődés hozta létre, amely 25,000 évvel ezelőtt kezdődött. Nyilvánvalóan egyes hinduk azt gondolják, hogy Rámacsandra története mítosz, Ádám és Éva története viszont cáfolhatatlan igazság. – A globális felmelegedés a korallzátonyokat is fenyegeti a Mannar öbölben. Környezetvédő-figyelő bizottságot hoztak létre, amely kizárólag az „Ádám hídja” helyzetét vizsgálja.

Erode – 800 éves szobrot találtak Perijapulijur falu mellett, egy patak medrében. Ijjanar falusi istenséget ábrázolja a két feleségével, Puranaival és Puskalaival. A szobor a korai Csóla korszakban készült. Bal kezét a térdéig emelt bal lábán tartja, jobb kezében korbács van. Göndör haja dicsfényként veszi körül a fejét. A hölgyek magasra emelik a legyezőiket. A múrti jelenleg Csamundi Muniappan falu templomában van, ahol a legkülönfélébb közösségek tagjai imádkoznak együtt.

Új-Delhi – A Nehru planetárium június 18-án megnyitotta a közönség előtt a Dzsantar Mantart. Ritka égi eseményt láthattak az érdeklődők: a hold látszólag elfedte a Vénusz bolygót. A program du. 5-kor kezdődött a nap megfigyeléséhez, ehhez a Ráma jantrát használták. A hatalmas építmény-műszerek meglepően pontosak; kiválóan nyomon lehet követni a hold és a többi bolygó mozgását a csillagok viszonylag változatlan háttere ellenében.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása