India Hangja

India világa

Ájurvéda turizmus Keralában

2007. június 25. 07:00 - India Hangja

Mire a monszun Keralába érkezik, az üdülőhelyek és ájurvéda központok már mind készen állnak megfiatalító és gyógyító csomagterveikkel. Szakértők szerint az esős évszak különösen alkalmas az ájurvédikus kezeléshez.

Bár az ájurvéda sok száz vagy ezer éve jelen van Indiában, csak az elmúlt néhány évben vált ilyen fontossá a keralai turizmus számára, különösen június és augusztus között.

Ájurvéda specialisták szerint az esős évszak a legalkalmasabb idő a kezeléshez, mert a levegő pormentes és hűvös, maximálisan segít abban, hogy a pórusok megnyíljanak. A test jobban reagál a növény olajokra és más ájurvédikus gyógyszerekre. Az ájurvéda megközelítése holisztikus, nem a beteg szervet gyógyítja, hanem az egyént. Természetes módon küszöböli ki a mérgező anyagokat, helyreállítja a dósák egyensúlyát, és ezáltal az egészséget.

C.J. Navin, egy Kovalam melletti központ orvosa azt mondja, már teljesen felkészültek a monszun rohamára. „A mi vendégeink a kezelésért jönnek, nemcsak nézelődni akarnak. Ha nagyon szorítja őket az idő, már az érkezésük előtt kidolgozzuk a kezelési tervet.”

Az ájurvéda kiváló gyógymódokat tud a bőrproblémákra, stressz kezelésre, ízületi fájdalmakra. „Bőrproblémák esetén általában arra kérjük a betegeket, hogy 28 napig maradjanak. Ha nincs ennyi idejük, gyógyszereket kapnak, és még hetekig tartjuk a kapcsolatot”, magyarázza Navin.

Az olajmasszázs azoknak is visszaadja az életkedvét, akik csak rövid nyaralást terveztek.
Öt évvel ezelőtt a központok kihasználtsága csak 5 százalék volt a monszun idején. Idén azt várják, hogy 70 százalék fölé emelkedik. Szinte mindegyik, kis és nagy üdülőhelyen van egy ájurvéda központ, vegetáriánus konyhával, mert a vegetáriánus étkezés feltétlenül szükséges a kezelés alatt. A legnépszerűbbek a fogyókúra, a stresszkezelés és a szépülés; mindegyik növényi olajokat, porokat és leveleket használ.

Az ájurvéda központokat szigorúan ellenőrzik. „Az ájurvéda az idegenforgalom aranybányája”, mondta P.K. Srimathi, egészségügyi miniszter. „Rendkívül óvatosnak kell lennünk, hogy ne csapják be a vendégeket.”

Forrás: Hindustan Times
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása