India Hangja

India világa

Sikeres a magyar kulturális fesztivál Mumbaiban

2007. június 25. 07:05 - India Hangja

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar fergeteges sikerű hangversenyével kezdődött a tavaszi Magyar Kulturális Fesztivál Mumbaiban, India legnagyobb metropoliszában. A fesztivált a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezi számos indiai partnerintézménnyel közösen.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján – amelyet az ezer főt befogadó Tata Színházban rendeztek – Khushroo Suntook, a National Centre for Performing Arts elnöke hangoztatta, hogy a magyarok mindig szívesen látott vendégek Mumbaiban és hogy a magyar kultúrát a város közönsége nagyon nagyra becsüli. Lázár Imre, a delhi magyar intézet igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy a most megnyíló fesztivál a maga nemében az eddigi legnagyobb magyar kulturális megjelenés az indiai üzleti és pénzügyi élet központjának számító nagyvárosban. A Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Szenthelyi Miklós hegedűművész játékát a megnyitó díszelőadás közönsége szűnni nem akaró tapssal, álló ovációval köszönte meg.

A Chavan Központ mozitermében Szabó István Rokonok c. filmjével kezdetét vette a Magyar Filmhét, amely egyben része a most folyó Mumbai Nemzetközi Filmfesztivál programjának is. A mumbai filmes seregszemle azért is kiváló fórum filmjeink bemutatására, mert a város mellett működik az indiai filmgyártás Bollywoodnak is nevezett hatalmas központja, s a Fesztivál eseményeinek az ottani filmsztárok, rendezők, producerek is aktív részvétvevői. Szabó István és a magyar film legjelesebbjei egyébként régi és szívesen látott ismerősei az ottani filmszakmának és a filmszerető közönségnek egyaránt. A Magyar Filmhét megnyitóján a delhi magyar intézet igazgatója felhívta a jelenlévő szakmai közönség figyelmét arra, hogy Magyarországon remek forgatási helyszíneket találhatnak az indiai filmművészek, és hogy a most átadott magyarországi filmstúdiók is kiváló lehetőségeket nyújtanak a külföldi produkcióknak. A magyarországi filmezés iránt egyébként máris komolyan érdeklődnek a bollywoodi filmesek, amit már több nagy sikerű, hazánkban forgatott indiai film is tanúsít.

Akár a vonzó magyarországi forgatási helyszíneket kereső indiai filmesek számára is rengeteg információval szolgálhat az a kiállítás, amely az UNESCO Világörökség magyarországi helyszíneit mutatja be Mumbai közönségének. Ennek a programnak a megszervezésében a magyar intézet partnere a Mumbai Egyetem nagyhírű képzőművészeti és építészeti fakultása, a Sir J. J. College volt. Ezzel a helyszínválasztással az intézetnek az a célja, hogy a tehetős üzletembereken és a hatalmas filmgurukon túl a Magyar Kulturális Fesztivál a mumbai egyetemistákhoz, a fiatalabb generációkhoz is szóljon.

Forrás: www.magyarintezet.hu
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása