India Hangja

India világa

A bhakti jóga lényege

2015. december 06. 06:48 - Leveles Zoltán

az istenszeretet jógája

A bhakti jóga minden jóga lényege. Mióta gyakorolják, honnan is származik a bhakti jóga?

bhakti_joga.jpg

A bhakti misztériuma valódi szárnyakat ad a jóga gyakorlójának. Képes elvezetni a jógit a végső célig, a lelki önmegvalósításig.

bhakti_joga_misztika.jpeg

Mi volna nagyobb misztérium az önvaló megismerésénél?  A lelki gyakorlás megnyitja a spirituális csatornát, mely egyenesen a lelki világ kapujáig röpíti a gyakorlót.  A hinduizmus legmélyebb titka a bhakti jóga ösvénye

 

Szólj hozzá!

Mantra jelentése

2015. szeptember 25. 04:41 - Leveles Zoltán

amit mantra témában tudnod kell

Kit ne érdekelne a mantra jelentése, amikor ősidők óta alkalmazott meditációs eszközről beszélünk? Sokak szerint a mantrák ereje építette a piramisokat, irányított vimana légi járművet és a Mahábháratában atomfegyvereket. Leveles Zoltán Mantrák ereje c. írásában alaposan körbejárja a mantra jelentése és ereje körüli kérdést. 

mantra_jelentese.jpg

Valóban érzékletes példákkal alátámasztva érthetjük meg a mantra működését. Ír arról is, hogy a mantra miként épült be a mindennapokba, és hogy tulajdonképpen észrevétlenül is mennyit mantárzik mindenki.

A mantra egy olyan varászige, mely képes a követ is megolvasztani, vagyis a legkeményebb szívet is meglágyítja. Egyéb írások hinduizmus és filozófia témában a Bharata honlapján Leveles Zoltán több érdekes Indiai útleírás található az Imprssziók között, illetve a nemrég indult India Hangja blogon.

Visszatérve a mantrákhoz, érdemes komolyabban utána olvasni, mert a védikus irodalom kifejezetten ajánlja a mantra meditációs technikát. Mondjuk egész biztos, hogy nem adják olcsón. Persze nem pénzben kell a mantráért fizetni, hanem az önátadással. Hogyan is lehetne önmegvalósítás a mantra meditációban, ha nem vennénk komolyan? Miben érhetünk el eredményt azzal, hogy csak úgy kipróbáljuk? A cikk alján találsz egy kedvcsináló videót, ami bemutatja a mantrázás egyik technikáját. A Ganésához szóló mantra megigéző. Hozzátenném, hogy a mantra meditáció valódi célja teljesen önzetlen és lelki. Akik Ganésát imádják, azt általában valamilyen anyagi viszonzásért teszik. Minek a mantra, ha csak anyagi célokra és élvezetekre vágysz? Ha már egyszer mantra meditációt alkalmazol, akkor meg se állj egészen a célig, a Lelki Világig!

Olvasd hát el amit a mantrákról tudni érdemes, ha érdekel a mantra jelentése.

 

Szólj hozzá!

Indiai kultúrtörténeti utazás

2015. május 10. 20:13 - info@indiahangja.hu

India utazás az ismeretlenbe

Indiai utazás a Bharatával

Ismerd meg a hiteles Indiát! Indiai utak Leveles Zoltán vezetésével.

A lenyűgöző spirituális India emberemlékezet óta vonzza a lelki értékek kutatóit. Milyen egy indiai asram élete? Hogyan történik a tanítás? Milyen érzés egy szent helyen leülni és az élet fennkölt értékein elmélkedni? Nem csak ezekre a kérdésekre kap választ az Indiába utazó, de biztosan tehet egy lépés önvalója felé.

Szólj hozzá!
Címkék: indiai utazás

Bharata Kultúrtér és Inbound Jógaiskola Budapesten

2012. július 17. 09:53 - info@indiahangja.hu

jóga kezdőknek és haladóknak, jóga gyakorlatok, meditációs gyakorlatok, vezetett meditáció

Inbound Jógaiskola - Budapest, 7. kerület, Tivadar utca 3. tíz lépés az Almássy tértől

Az Inbound Jógaiskolát Neked nyitották. Mert szükséged van önmagadra és a jóga segít az önnön magad megtalálásában. A jóga önmegvalósítás. Legyél akár sikeres az életben, akár kudarcok kergessenek éppen, ugyanattól szenvedsz: mókuskerék, végeláthatatlan pörgés, szorongás. Így kezdődik és aztán jön a test reagálása. 

Állítsd meg a folyamatot! Fedezd fel a belső béke ösvényét. A segítség egy karnyújtásnyira. 

Jóga kezdőknek

Gyakorló jógaóra

Van jógaműhely egy-egy témára, mint a stresszoldás, légzőgyakorlatok, holdüdvözlet műhely és hasonlók;

Indiai utazás Leveles Zoltán hindu tanító vezetésével.

létezik náluk jógatábor és jógahétvége, aminek helyszíne Nandafalva.

Ha pedig otthon szeretnél jógázni, akkor érdemes kipróbálni Szabó Szilvia vezető jógaoktató és jógaterapeuta ingyenes online jógatanfolyamát!

A Jóga tippek elnevezésű Facebook oldalon is nagyon praktikus, homlokracsapós ötleteket és tanácsokat olvashatsz.

 

Bharata Kultúrtér

1074 Budapest, VII. ker. Tivadar utca 3 (az Almássy tér mellett)

Tel.: 067045958756

Legyél naprakész és töltsd le ajándékaid!

Szólj hozzá!

Új helyen az India Hangja: www.bharata.hu

2012. július 17. 09:52 - Leveles Zoltán

Bharata Kultúrtér - az indiai kultúra magyar otthona

Nem csak online világban él az India Hangja. 2012. január 4-én az India Hangja csapata megynitotta Budapesten a Bharata Kultúrteret. Légy a vendégünk!

Bharata Kultúrtér - az indiai kultúra magyar otthona

7. ker, Tivadar utca 3. (az Almássy tér mellett)

Tel.: 06704595875

www.bharata.hu

Amit nálunk csinálhatsz:

Vegetárius étterem - finomakat ehetsz

Indiai Klasszikus - táncelőadásokat nézhetsz és tanulhatsz

Jógázhatsz - hetente több alkalommal

Pudzsa - lelki gyokorlatainkba bekapcsolódhatsz

Ájurvédikus - masszázzsal kényeztetheted magad

Tanulhatsz - táncot, jógát, zenét, védikus filozófiát

Önkénteskedhetsz - kiadványszerkesztések, jegyszedés és hasonlók

Szólj hozzá!

Védikus út az egészséghez

2007. június 25. 10:06 - India Hangja

Ájurvédikus lesz tábor Balatonlellén a Park Üdülőszállóban 2007. július 2-8. között.

Tervezett programok: napi 2x2 óra jógafoglalkozás, délelőtt és délután előadások (védikus asztrológia, transzcendentális meditáció, indiai ájurvédikus gyógyászat a gyakorlatban, himalájai gyógyító technikák, csakrameditáció, táplálkozási és életmód tanácsadás, szatsang.

Előadók: Prof. Dr. Kush Visser, az ájurvédikus tudományok doktora (Hollandia), Prof. Dr. Dinesh Khatri, a Kala Asram Ájurvédikus és Alternatív Gyógymódok Főiskola főigazgatója (India), Dr. Oberkamp Mária, az ájurvédikus tudományok doktora, Gecseg Andrea jógaoktató.

Jelentkezés, felvilágosítás: Dr. Oberkamp Mária, (20) 934-5747, Andó János (OTP Travel), (1) 354-7301, jando@otptravel.hu

Szólj hozzá!

Találkozásom Brunner Erzsébettel

2007. június 25. 09:02 - Leveles Zoltán

Különlegesen indult az a 2000. évi novemberi nap Delhiben. Valahogyan kora reggel már a Connought Place füves parkjában pihengettünk. Hűvös volt. Még a leheletet is látni lehetett a hideg pirkadatban.

Indiában csak úgy ülni – jelen esetben a fűben hemperegni – és bámulni a semmibe, legalább olyan izgalmas, mint egy jó film a moziban. Egyszerre több szálon fut a cselekmény, jönnek-mennek az emberek, folyamatosan történik valami. Hol cipőpucoló, hol fültisztító ajánlja fel szolgáltatásait, aztán egy lepényárus, majd egy kíváncsiskodó telepszik az ember mellé. Csak úgy. Leül, figyel, és végül kérdezősködik.

Tovább
Szólj hozzá!

Mózes és a pásztor

2007. június 25. 09:01 - India Hangja

A nagy szúfi költő, Dzseláluddin Rúmi könyvében, a Mathnaviban találjuk a következő történetet:

Egy szegény tehénpásztor nagyon szerette Istent. Őrizte a teheneket, egész nap kérdezgette: Hol vagy, szerelmem? Mennyire szeretnélek szolgálni! Bárcsak megvarrhatnám a ruhádat, megfoltozhatnám a zoknidat, kifényesíthetném a cipődet, megfésülhetném a hajadat, hozhatnék Neked egy pohár tejet!

Arra ment Mózes próféta, elborzadva hallotta azt, amit istenkáromlásnak gondolt. Hogy mersz így beszélni, ripakodott rá a pásztorra. Tömj inkább gyapotot a szádba, legalább mások ne hallják ezt a sértést. Ember-e Isten, aki tejet iszik és fésülködik? Megsérted a Mindenhatót a mocskos beszédeddel, vallás ellensége!

A szegény pásztor kétségbe esett. Zokogva vezette el a teheneit.

Tovább
1 komment

Bhagavad Gíta 1. 21-22.

2007. június 25. 08:00 - India Hangja

szenajor ubhajor madhje
ratham szthápaja me 'csjuta
jávad etán niríkse 'ham
joddhu-kámán avaszthitán
kair majá szaha joddhavjam
aszmin rana-szamudjame„Ardzsuna szólt: Óh, Tévedhetetlen! Kérlek, hajtsd harci szekeremet a két sereg közé, hogy láthassam, kik vannak jelen, kik vágynak a harcra, s kikkel kell majd megküzdenem e nagy összecsapásban!”

Magyarázat:

Ardzsuna ebben a versben a Legfelsőbbet „tévedhetetlennek” szólítja. Vagyis Ardzsuna tisztában van a dolgok tökéletességével.

Tovább
Szólj hozzá!

India államfője az európai parlamentben

2007. június 25. 07:08 - India Hangja

Abdul Kalam indiai elnök EP látogatása kapcsán górcső alá vettük a világ legnagyobb demokráciájának, Indiának az EU-val fennálló kapcsolatait. India és az unió egyaránt hatalmas kulturális, nyelvi és vallási sokszínűséget mutat.

India és az EU között szoros a kulturális kapcsolat. Hozzávetőleg 3 millió indiai (vagy indiai származású) él az EU-ban, míg mindössze 30 000 európai él Indiában. India emberi erőforrásaiban nagy lehetőségek rejlenek. 2020-ban az EU-ban az átlagéletkor 45 év lesz, míg Indiában csupán 29. Eddig az esztendőig terjedően ígérte Abdul Kalam indiai elnök, hogy Indiát egy gazdaságilag fejlett nemzetté teszi.

Forrás: origo.hu
Szólj hozzá!

Az EU sokat tanulhat India sokféleségéből

2007. június 25. 07:07 - India Hangja

Az Európai Parlament, történetében először alkotott külön, az Indiával fennálló kapcsolatokért felelős küldöttséget, függetlenül a Délkelet-Ázsiával fennálló kapcsolatokért felelős küldöttségtől. Az indiai küldöttség elnöke Neena Gill (szocialista, brit) elmondta: az új küldöttség „az Indiával fenntartott kapcsolatoknak tulajdonított fontosság jele”. A parlament weboldalának szentelt exkluzív interjúban a képviselőnőt az Európa-India kapcsolatokról faggattuk.

Tovább
Szólj hozzá!

A legfrissebb hírek a Tadzs Mahalról

2007. június 25. 07:06 - India Hangja

Az indiai parlament közlekedési, idegenforgalmi és kulturális bizottsága elé terjesztett jelentés szerint a Tadzs Mahal fehér falaira finom por telepszik és sárgás elszíneződést okoz. Az Új-Delhitől délre, Agrában fekvő emlékmű annak ellenére sárgul, hogy a környék levegőjét szigorú intézkedésekkel próbálják tisztán tartani.

A légszennyezettségi mutatók ugyanis nem is rosszak, a kén-dioxid és a salétrom-oxid koncentrációját például sikerült jóval az egészségügyi határérték alá szorítani, a „lebegő szemcsés anyag” viszont az esős évszakot leszámítva soha nem látott tömegben terjeng a környéken – állapítja meg a jelentés.

Tovább
1 komment

Sikeres a magyar kulturális fesztivál Mumbaiban

2007. június 25. 07:05 - India Hangja

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar fergeteges sikerű hangversenyével kezdődött a tavaszi Magyar Kulturális Fesztivál Mumbaiban, India legnagyobb metropoliszában. A fesztivált a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezi számos indiai partnerintézménnyel közösen.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján – amelyet az ezer főt befogadó Tata Színházban rendeztek – Khushroo Suntook, a National Centre for Performing Arts elnöke hangoztatta, hogy a magyarok mindig szívesen látott vendégek Mumbaiban és hogy a magyar kultúrát a város közönsége nagyon nagyra becsüli.

Tovább
Szólj hozzá!

Indiai gazdasági pillanatkép

2007. június 25. 07:04 - India Hangja

2003/2004-ben a világ vásárlóerő paritáson számított GDP- ének mintegy 4,8 százaléka realizálódott Indiában. Ezzel a teljesítménnyel az USA, Kína és Japán után a negyedik helyet foglalja el. Az indiai gazdaság a világ egyik leggyorsabban bővülő gazdasága, 2000-2004 között a GDP összességében 24 százalékkal nőtt, azaz éves átlagos növekedési üteme 6 százalék volt. A 2004-2005. évi gazdasági/pénzügyi évben (amely 2005. március 31-én zárult) a változatlan áron számolt indiai GDP 6,9 százalékkal bővült. A lassulást alapvetően a mezőgazdasági szektor mérsékelt teljesítménye (+1,1 százalék) és a számottevően emelkedő olajárak okozták (India kőolajszükségletének több mint ¾-ét importból kénytelen fedezni). 2002/2003 óta a gazdasági fejlődés egyik motorja a szolgáltatási ágazat volt, mely immár az indiai GDP 52,2 százalékát adja. Az IT szektor az indiai GDP-nek mintegy 2,8 százalék át realizálja, s kb. 550 000 munkavállalót foglalkoztat. Az ágazat exportbevételei 2004-2005-ben várhatóan elérik a 16 Mrd USD-t (előző évben 10 Mrd USD). Az ipar növekedésének mértéke az elmúlt két évben felgyorsult, s 2004-2005-ben az előzetes adatok szerint 7,7 százalékos volt (2003-2004-ben 6,9 százalék volt).

Tovább
Szólj hozzá!

A The Hindu hírei

2007. június 25. 07:03 - India Hangja

Belgaum – Karnataka állam lakói hivatalosan tiltakoztak a miniszterelnöknél, amiért a parlament úgy döntött, hogy az 1857-es lázadást fogják megünnepelni, mint India első függetlenségi háborúját, amelyet Dzshánszi királynője vezetett. Az első függetlenségi háború 1824-ben tört ki, szintén egy nagy személyiség, a kitturi Cshenamma királynő vezetésével.

Bangalore

Tovább
Szólj hozzá!

Az Indian Express hírei

2007. június 25. 07:02 - India Hangja

Cannes – A májusi filmfesztiválra 108 közül 8 indiai filmet választottak. Ironikus, hogy az egész világon Indiában készül a legtöbb film, mégis egy csoportba sorolták Szlovéniával, Libanonnal, Kenyával és Kolumbiával. Cannes-ban úgy döntöttek, ezekben az országokban még csak most van kialakulóban a filmipar.

Új-Delhi – Megszületett a döntés, hogy 12 stratégiai fontosságú utat építenek: bekapcsolják Észak-Ladákh területét, az indiai-tibeti határvidéket az ország vérkeringésébe. A Karakoram hágó körüli utakat a hadsereg felügyeletével kell megépíteni, a térség érzékenysége miatt. Jelenleg az utazást főleg öszvérekkel, vagy a ritkán rendelkezésre álló katonai helikopterekkel bonyolítják le. Észak-Ladákh az utolsó vidék Indiában, ahol még telefon sincs; romantikus, de nagyon megnehezíti az ott lakók életét.

Szólj hozzá!

Telugu szavakat találtak héber üzleti levelezésben

2007. június 25. 07:01 - India Hangja

Egy fiatal kutató, Szamjukta Kunaia asszony írásos bizonyságot talált a teluguk és izraeliek kapcsolatára, a héber üzleti levelezésben talált telugu szavak alapján. Az úttörő megállapítás egy telugu történelmi konferencián hangzott el, június 3-án. Szamjukta bemutatta a bahraini kőtáblát is, amely a megállapításait alátámasztja. Ez a Kr.e.1794-ből való kőtábla megerősíti, hogy a sumer-asszír kultúra gyökerei Andhra Pradésben vannak.

Hasonlót állított A.L. Oppenheim már 1954-ben egy cikkében: Ur tengerjáró kereskedői. A telugu szavak bebizonyíthatják, hogy Ábrahám Andhaka desából, „a sötétség országából” vándorolt ki, ahogyan Andhra Pradést ismerték a múltban.

Tovább
Szólj hozzá!

Ájurvéda turizmus Keralában

2007. június 25. 07:00 - India Hangja

Mire a monszun Keralába érkezik, az üdülőhelyek és ájurvéda központok már mind készen állnak megfiatalító és gyógyító csomagterveikkel. Szakértők szerint az esős évszak különösen alkalmas az ájurvédikus kezeléshez.

Bár az ájurvéda sok száz vagy ezer éve jelen van Indiában, csak az elmúlt néhány évben vált ilyen fontossá a keralai turizmus számára, különösen június és augusztus között.

Ájurvéda specialisták szerint az esős évszak a legalkalmasabb idő a kezeléshez, mert a levegő pormentes és hűvös, maximálisan segít abban, hogy a pórusok megnyíljanak.

Tovább
Szólj hozzá!

Bhaktivinód Thákúr: Dzsaiva Dharma – részlet

2007. június 02. 04:04 - India Hangja

… Mint már mondtam, az emberi élet nagyon rövid. Olyan a lélek, mint az utazó, aki egy kis időt eltölt a fogadóban. Ezt a rövid időt arra kellene használnia, hogy elérje a lelki tökéletességet. Ha az utazók csak azzal törődnek, hogyan töltik kellemesebben az idejüket a fogadóban, elvész az az idő, amit az utazás megtervezésére kellene fordítaniuk. Ahogy az anyagi tudás terjed, úgy fogy a lelki dolgokra fordított idő. Azt gondolom, az anyagi tudást csak annyiban kell elfogadni, amennyiben a mindennapi dolgokhoz szükséges. Nincs szükség több anyagi tudásra, vagy a barátnőjére, az anyagi civilizációra. Mert hány napig tartanak ennek a világnak az előnyei? ...

Tovább
Szólj hozzá!

Odisszi indiai tánckurzus Sandhyadipa Kar indiai odisszi táncos vezetésével

2007. május 31. 10:06 - India Hangja

2007. Június 25 - július 1., Marczibányi téri Művelődési Központ, Budapest
H-P. 18:00-20:00, Szo-V. 10:00-12:00
Részvételi díj 35.000 Ft (7 x 2 óra)

2007.Július 2-8., Modern Tánc-Játék Stúdió, Debrecen, Kadosa utca 36.
H-P. 18:00-20:00, Szo-V. 10:00-12:00
Részvételi díj 30.000 Ft (7 x 2 óra)

Jelentkezés 10.000 Ft előleggel Mészáros Adriennél.

Info: www.indiaitanc.hu,

Szólj hozzá!

Egy csupor tej

2007. május 31. 09:10 - info@indiahangja.hu

Radzsasztán, hűvös februári pirkadat. A dombos sivatagi tájból oázisként emelkedik ki egy-egy tanyacsoport. Lajos ki sem száll az autóból, mert azt mondtam, nem lesz hideg… pedig hát a leheletet is látni lehetett, ahogyan átvilágította a homokbucka mögül leselkedő nap.

Így történt, hogy Balázzsal kettesben néztünk körül a néhány görbe kunyhóból álló kicsiny faluban. Négy-öt turbános férfi pokrócba csavarva, a pislákoló, erősen füstölő tűz körül mereng a messzeségbe. Forró teát kortyolgatnak. Pöfékelnek egyet-egyet levélbe sodort cigarettájukkal; megbeszélik a világ dolgait. Kíváncsian figyelnek ránk, de nem mozdulnak. Nem hinném, hogy gyakori vendég volna arrafele a nyugati féltekéről érkező látogató. Rendi ruhám felkeltette érdeklődésüket, s miközben Balázs fotózgatott, egyre csak vizsgálgattak bennünket. Mi is őket. Az asszonyok közben elővezették a jószágot. Istállószag, napkelte, füst, mindez Radzsasztán közepén, valahol a sivatagi pusztaságban.
Tovább
Szólj hozzá!

Az indiai nagykövet nandafalvi látogatása

2007. május 31. 09:09 - India Hangja

Május 10-én, a szegedi India est másnapján Randzsit Rae, India budapesti nagykövete Nandafalvára látogatott. A nagykövet urat a Radzsív Madan kulturális attasé is elkísérte. Rövid teázás és baráti beszélgetés után a vendégek megtekintették a hindu templomot és környékét.

Ebéd előtt a díszvendégek és a közösség jelenlevő képviselői átbeszélték a további együttműködés lehetőségeit, s megállapodtak abban, hogy a nagykövet úr a nyári tábor nyílt napi programján is Nandafalvára látogat, hogy találkozhasson a közösség lelki vezetőivel. Randzsit Rae nagykövet úr a következőt írta Nandafalva vendégkönyvébe:

„Lenyűgöző élmény ezzel a csodálatos kis társasággal való találkozás. A Szeged környéki igéző környezetben a közösség a hinduizmusnak és az óind kultúrának szentelte életét. Valóban maradandó élmény volt itt lenni. Köszönöm a meleg fogadtatást. Soha nem gondoltam volna, hogy Indiától sok ezer mérföldre egy vidéki magyar közösségben a legízletesebb indiai ételeket kóstolhatom meg.”
 

Szólj hozzá!

Rúpa Gószvámí verse Vrindávanról

2007. május 31. 08:00 - India Hangja

bandhu szange dzsadi taba ranga pariasz thake abhilasz
tabe mor katha rakha dzsejo naka dzsejo naka
vrindavane kesitirtha ghater szakas
najane bankina-drsti mukhe manda-hasz


Ha világi kapcsolatokra és örömökre vágysz, véletlenül se menj Vrindávanba! Ha pedig odakeveredtél, akkor messziről kerüld a Jamuna parti Kési Ghátot, mert nagy veszély leselkedik ott reád! Hogy mi ez a veszély? Maga Srí Hari, Krisna, akit Góvindaként is ismernek. Ha egyszer odamegy valaki és találkozik vele, akkor soha többé nem tud visszatérni a röpke világi örömökhöz.

Tovább
Szólj hozzá!