India Hangja

India világa

Dhal - indiai leves

2006. január 21. 03:00 - India Hangja

Hozzávalók 4 személyre:


25dkg sárgaborsó
2 púpozott ek. olvasztott vaj
aszafoetida (vöröshagymával helyettesíthető)
őrölt koriander
római kömény
lepkeszegmag
ánizs
pirospaprika, bors, chili, só ízlés szerint
kevés paradicsompüré, tejföl, csipetnyi cukor és néhány evőkanálnyi citromlé
1 l forró víz
1 szál korianderlevél vagy petrezselyem

A megmosott sárgaborsót főzzük 15 percig bő vízben, habját 2-3 alkalommal szedjük le. Sárgaborsó helyett használhatunk más indiai felesborsó féléket, mungbabot, de kipróbálhatjuk tarkababbal vagy salátababbal is. Bab esetén tárkonyt is javaslok hozzátenni.

Másik, kisméretű edényben elkészítjük a csonszot, vagyis vajon megpirítjuk a fűszereket a következő sorrendben: római kömény, koriander, ánizs. Hagyjuk, kb. 15 másodpercig pirulni közepes lángon. Adjuk hozzá a lepkeszegmagot, várjunk további kb. 10 másodpercet, majd adjuk hozzá a porfűszereket is, keverjük el, és vegyük is le a tűzről. Fontos a sorrendet és az időtartamot nagyjából betartani, mert különben megkeseredhetnek a fűszerek (aszafoetida, lepkeszegmag, pirospaprika). Aszafoetida helyettesíthető vöröshagymával, vagy ki is hagyható. Ha hagymát használunk, azt a római köménnyel együtt tegyük a vajba pirulni. A kész csonszot öntsük a forrásban levő sárgaborsóhoz, óvatosan, mert serceg. Lassú tűzön forraljuk további 10 percig, közben adjuk hozzá ízlés szerint a kimaradt összetevőket. Forrón tálaljuk. Sok sikert hozzá! Minden fűszerből egy mokkáskanálnyit használjunk kezdésnek. Ha kialakult a rutin, lehet kísérletezgetni a fűszerekkel. Kihagyni néhányat, variálni a mennyiségeket, hozzátenni más fűszereket is, pl. bazsalikom, majoránna, fekete mustármag, de először a klasszikus fűszerezést sajátítsuk el.

Forrás: Nandafalva
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása