India Hangja

India világa

Mi történik a „szent” tehenekkel Indiában?

2006. január 21. 09:00 - India Hangja

Az Indiát megjártak közül ki ne látta volna India teheneit olykor a leglehetetlenebb helyeken kószálni, vagy a 12 milliós Delhi forgatag egyik útkereszteződésének kellős közepén jóízűen kérődzeni. Máskor pedig, letisztult tekintettel, a nem kis mennyiségű benzingőzt kipöfögő járműveket szemléli. A kisebb-nagyobb szent helyek elengedhetetlen ékessége, templomokba bekukucskáló, a szent folyók partjára, a rituális fürdőzők közé, máskor pedig a vasúti sínekre lepihenő jószág az Indiához tartozó szent tehén. Mostanában egyre kevesebb tehenet látni. A városokban és a szent helyeken is. Delhi belvárosi utcáiról önkormányzati rendelettel próbálják kiszorítani a teheneket. Azonban a hinduk Jeruzsálemeként ismert Vrindávanban, is fogynak valahogyan a tehenek. Mi történt?

Némi utánajárással kiderült: Marhatolvajok jelentek meg, akik éjnek idején pótkocsis traktorral akár több tehenet is elhurcolnak. Akad olyan kereskedő is, aki egyszerű falusinak adja ki magát, s a gyanútlan tehéntulajdonosok nyugodt szívvel adják el szeretett jószágaik szaporulatát. Olyan helyekre viszik ezeket a teheneket, ahonnét többé nem térnek vissza. A hagyományaikhoz ragaszkodó hinduk, akik évezredekre visszanyúló múlttal húsmentesen táplálkoznak, hogy „a légynek se ártsanak”, el sem tudják képzelni, milyen borzalmak zajlanak azokon a sötét helyeken. Tolsztoj az Első lépések c. esszéjében ad szemléltető leírást a vágóhidak borzalmairól, de szülőföldünkön maradva, említhetnénk Huszárik Zoltán Elégia című filmjét is. A vrindávani teheneket, az évezredes óind kultúra egyik jelképét, az emberi kapzsiság némi anyagi haszon reményében illegális mészárszékre ítéli.

Pedig még az oly gyakran megtámadott multinacionális gyorsétkezdék gombamódra szaporodó Indiai leányvállalatai is tiszteletben tartják (egyelőre!) a tehénkultuszt: nem szolgálnak fel marhahússal készült ételeket.

A megdöbbentő vrindávani rémtörténetek hatására civil szerveződések alakultak a szent tehén megmentésére. Ezek a szervezetek a tolvajokéhoz hasonlóan, nagy járművekkel gyűjtik össze a kallódó teheneket, azzal a különbséggel, hogy útjuk nyomon követhető. Ezek a szerencsés állatok tehénmenhelyekre kerülnek, ahol akár életük végéig ápolják őket. A beteg teheneket betakarják, kézből etetik-itatják. Már csak az a kérdés, hogy mire gondoljunk, ha pótkocsis teherjárművön tehenet látunk Indiában?

Leveles Zoltán
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása