India Hangja

India világa

Szabdzsi magyarosan

2006. május 12. 03:00 - India Hangja

Szabdzsi zöldégfélét jelent Indiában, ezért a zöldségekből készült ételeket is így nevezik. A szabdzsi lehet lédús, száraz, paradicsomos, joghurtos, csípős vagy savanyú. A most leírt recept nem teljesen indiai ízvilágú: a magyar és az indiai fűszerek jól megférnek egymás mellett, összefonják a két kultúrát.

Hozzávalók:

1kg karfiol
1kg burgonya
4 dl zöldborsó
3-4 dl sűritett paradicsom
vaj ízlés szerint
Indiai fűszerek: gyömbér (lehetőleg friss), kurkuma, koriander, lepkeszegmag (gyógyszertárakban, bioboltokban kapható), aszafoetida (egyes bioboltban kapható, vöröshagymával helyettesíthető valamelyest illetve kihagyható)
Magyaros fűszerek: majoranna, friss paprika, őrölt paprika, bors

Az előkészített burgonyát kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Az edényben fölolvasztjuk a vajat (kb.10-20 dkg), majd elkészítjük az un. „csonsz”-ot, pirított fűszerkeveréket. A forró vajhoz a következő sorrendben adjuk hozzá a pirítani kívánt fűszereket: felaprózott friss paprika, egy perc múlva, egy kiskanál őrölt koriander (kávédarálóval őrölhetjük meg) és 1-2 evőkanál reszelt friss gyömbér, kb. fél perc múlva 1 púpozott kiskanál lepkeszegmag, fél perc múlva egy kiskanál aszafoetida por (ha gyantánk van, abból egy borsónyit), és kb negyed perc múlva 1 kiskanál kurkuma és őrölt pirospaprika. Minden fűszer hozzáadásakor értelemszerűen megkeverjük a fűszerkeveréket. A pirospaprika hozzáadása és elkeverése után azonnal hozzáadjuk az előkészített zöldségeket: burgonya, karfiol és zöldborsó. Jól elkeverjük, és lefödve szárazon pároljuk kb. öt percig, majd hozzáadunk annyi vizet, hogy az alján kb. egy ujjnyi víz legyen, hozzáadjunk egy kiskanál borsot és egy púpozott evőkanál majorannát, ismét elkeverjük és lefödve további 15 percig főzzük kis lángon, öt percenként megkeverjük. Nem baj, ha picit odakap az alja, annál finomabb lesz (nem odakozmálásról van szó). Összesen húsz perc főzés után hozzáadjuk a paradicsomot és a sót. Újra forralunk rajta egyet – és kész! Jó étvágyat! Várjuk a visszajelzéseket!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása