India Hangja

India világa

Zárt kapuk India templomaiban?

2006. május 12. 09:00 - India Hangja

India különböző hindu templomai előtt továbbra is zárt ajtókat döngetnek a nyugati látogatók. Szó szerint, ugyanis ezeknek a templomoknak a vezetői a nyugati embereket a tehéngyilkosok országából valóknak tekintik. S mivel az indiai hitvilágban a tehén a mi tejet adó anyánk, egyes ortodox hindu templomban anyagyilkosoknak is nevezik a nyugatról érkező kíváncsiskodót. Lehet az ember hindu szerzetesi ruhában, ágyékkötőben, nyakkendőben, télikabátban vagy lepedőben, a válasz határozott nem. „No, de uram – próbálkozik a magyar hindu szerzetes – könyörgöm, 7000 kilométert utaztam, hogy az önök templomában tiszteleghessek az Örökkévaló előtt, mesteremtől hallottam az Önök templomáról…” Mint a juhász, úgy koppint válaszképpen a templomőr szélesedő bambuszbotjával. Ilyen is van. Diszkrimináció, nem diszkrimináció, erőszakmentesség, együttérzés – pont. Ez a mondat vége: nem mehetek be. S a duzzadó zsebű nyugati turista esetében sem különb az eredmény: kívül tágasabb. Szerencsére azonban nem sok ilyen hindu templom van Indiában, s az ilyen számunkra szélsőséges megnyilvánulások is egyre inkább a háttérbe szorulnak. Vrindávanban a robosztus, dél-indiai építésű Ranganáth templom egy évtizedes filozófiai és vallástörténeti huzavona után megnyitotta kapuit a nyugati érdeklődők előtt. Büszkén mondhatjuk, hogy néhányan az India Hangja olvasói közül is megcsodálhatták már a vrindávani Ranganáth templom gyönyörűséges oszlopait.

Ugyanakkor Mahacsakri Srindhornt Thaiföld hercegnőjét nem engedték be az Orisszában fekvő Dzsaganáth templomba. A buddhista vallású hercegnő meghajlással vette tudomásul a XII. századi templom szokásait. Az ügy azonban begyorsította a kultúrájukat óvó hindu papok tárgyalásait. Bár India 60 éve demokratikus köztársaság, a mai napig köztiszteletnek örvendenek a valamikori királyok és annak leszármazottjai. A több mint nyolc évszázados templomrend módosításának megvitatásán részt vett Gadzsapatí, Puri város (tiszteletbeli) királya, a főpapok és a Visva Hindu Parisád érdekvédelmi szervezet képviselői. Tárgyalásaik eredményképpen született egyfajta döntés a templom buddhisták, dzsainák és hinduizmust gyakorló nyugati hívek általi látogathatóságáról. Mindennek ellenére ellentmondásos hírek érkeznek Puriból. Nyugati származású hindu tanulószerzetesek nem mehettek be a Dzsganáth templomba. Az India Hangja szerkesztősége személyesen fog utánajárni az ügynek. Még idén felkeressük a Dzsganáth templomot Orisszában!

Szvámí B.A. Haridzsan
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása