India Hangja

India világa

Az asszami rizs hódítása

2006. július 01. 07:00 - India Hangja

Rongali Bihu az asszami újév, amikor elbúcsúztatják a régi évet, és üdvözlik az újat. Ebben az évben a nemzetközi hangok is belehallatszódnak az ünnepi hangáradatba: a dzsoha, egy helyi aromás rizsfajta elindult a világ meghódítására.

Európai országok érdeklődése nagy hatással van a környékre. Az egyszerű földműves hamarosan elkülönítheti a földje egy jelentős részét, hogy csak dzsoha rizst termeljen. „A dzsoha egy illatos, téli rizsfajta, amely csak Asszamban terem, és máris felkeltette a külföldi vevők figyelmét. A globalizációs törekvések hatására a kormány már be is indított egy új projektet; ezt a fajtát termeljük a nemzetközi piac számára” – mondta dr. Bangsidhar Kalita, az asszami kormány mezőgazdaságfejlesztési előadója. „A projekt célja lényegében dzsoha bio-rizs termelése, jelenleg 92 hektáron, és ebben az évben 162 földművest 133 tonna dzsoha rizst termelt. Ebből 92 tonnát már el is vitt a Sun-Stars Overseas Ltd., egy szonepati (Harjana) bio-rizs exportvállalat, hogy eladja különböző országokban.”

Bár Asszam 17450 hektáron termel dzsohát, a kísérleti projekt most, a második évében három kerületben folyik: Lakhimpur, Szonitpur és Darrang. „Tervbe vettük, hogy a dzsoha biorizs művelési területét 200 hektárra emeljük a következő években” – tette hozzá Kalita.”E célból a kormány oktatást szervezett a 162 rizstermelő számára, közülük 40-et pedig tanulmányútra küldtek Uttarancsalba, hogy lássák, hogyan termelik ott a rizsek királynőjét, a baszmati rizst. Asszamban egyébként 5-6-féle dzsoha rizs terem. Csak egyet, a kunkuni dzsoha rizst vették bioművelés alá. Ez a fajta nagyon könnyen India második csodarizse lehet, a baszmati után, és nemzetközi szinten is jelentős lehet”

„A dzsoha rizs máris jó benyomást keltett tavaly a világhírű BIO-FACH vásáron, Németországban” – nyilatkozta Biddzsut Barua, az APEDA regionális menedzsere. „Még jobban lelkesedtek, amikor megtudták, hogy ez biorizs.”

A bio-dzsoha rizsen kívül még két rizsfajta ad szárnyakat az asszami termelők képzeletének, ezek a komal csaul és a bora csaul. A bűvös rizsnek becézett komal csault még főzni sem kell. Csak vízbe kell áztatni, 30 percre. A bora csaul viszont ragacsos rizs, amiből kását is lehet készíteni, de általában porrá törik, így használják a Bihu finomságokban.

Vidzsáj Krisna Handique, a korábbi honvédelmi miniszter, jelenleg Asszam képviselője a múlt évben azt javasolta, vezessék be a komal csault, ez a lehető legjobb étel az indiai hadsereg számára. Belföldön több csomagolóüzem máris megteremtette a piacot, és ezt a három fajtát Asszam legtöbb kiskereskedelmi üzletében meg lehet vásárolni.

Forrás: The Hindu
Fordította Szilágyi Márta
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agnese 2009.03.24. 16:11:25

Érdekes volt a cikk a rizsekről.
Az indiai füszerek beszerzéséről szeretnék többet tudni.
Köszönettel: agnese
süti beállítások módosítása