India Hangja

India világa

Muszlimok csatlakoznak a szekérfesztiválhoz Orisszában

2006. július 01. 07:00 - India Hangja

Az India Hangja hű olvasói az 5. számban a Zárt ajtók India templomaiban c. írásban olvashattak a világhírű szekérfesztiválról elhíresült Dzsaganáth temlomról. India szinkretisztikus hagyományai éledtek fel 2006. június 27-én, amikor sok száz orisszai muszlim csatlakozott a 9 napos Dzsaganáth-Szekérfesztiválhoz, amelyet az állam számos városában és falujában megünnepelnek.

Az igazi, nagy Rathajátra Puri templomvárosban van, ahol Dzsaganáth 12. századi temploma áll, de Dzsaganáth hívei másutt is megülik ezt az ünnepet. Deulaszahi faluban, mint az előző években, most is 800 muszlim vett részt az ünnepen. A 2500 lakosú Deulaszahi muszlimjai adományokkal is támogatták az eseményt. A falu minden évben összehívja az ünneprendező bizottságot, és ennek muszlim tagjai is vannak.

Ebben az évben egy muszlim adományozta a fát, amelyből a szekerek készültek. Muszlim bognárok készítették el a szekereket. A hinduk is részt vesznek a muszlim ünnepeken, mindenki együtt van az esküvőkön és a kulturális rendezvényeken. Természetes volt, hogy Deulaszahi muszlim lakói is ott voltak, amikor elindultak a kocsik az úton, amelyet a falusiak bőven felszórtak homokkal, hogy a kocsik simán guruljanak az elmúlt napok nagy esőzései után.

A muszlimok más helyeken is, pl. Nárájanpurban adományokat adtak, segítettek elkészíteni és húzni a kocsikat. Motu falunak mind az 50 muszlim családja fehér ruhát öltött, és segédkezett, ugyanúgy, mint honfitársaik Orissza állam más részeiben.

Fordította: Szilágyi Márta
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása