India Hangja

India világa

Pálmalevél kéziratokra leltek Indiában

2006. július 01. 07:00 - India Hangja

Szenzációs eredménnyel ért véget a fém és pálmalevél kéziratokat kutató kampány: Több, mint kétszázezer, részben 1650-ből származó pálmalevél kéziratot fedeztek fel a dél-indiai Tamil Náduban.

Az Unió és a kormány által szervezett, februárban folytatott kampány a legalább 75 éves kéziratokra összpontosított. A kormány egyetemisták segítségét kérte, akik házról házra járva keresték az írásokat. A Madurai Kámarádzs Egyetem diákjai biztosították a tulajdonosokat, hogy nem viszik el, csupán katalogizálják e ritkaságokat. Az asztrológiával foglalkozó kéziratokat nem vették figyelembe. Csaknem 20327 köteg kéziratot találtak Maduraiban. Mindegyik köteg közel 50 lapot tartalmaz.

A kerületi könyvtár dolgozói elmondták, hogy a diákok kiváló munkát végeztek: „Nem kísértük el őket, amikor helyszínelésre mentek. Azt sem kértük, hogy azonnal mutassák be a kéziratokat. Biztosra vesszük, hogy az emberek nem mutatták volna meg féltve őrzött kincseiket, ha ezt a kampányt hivatalosan szervezzük.”

A kéziratok között van egy teljes Mahábhárata, amelyet ezer évvel ezelőtt írtak pálmalevelekre. A Vadipattiban élő tulajdonos szerint már több nemzedék óta őrzi a családja a muzeális értékű kéziratokat. Az Anadzsipur közelében talált, rézlemezre írt kéziratok a Thirumadai Naicskar adminisztrációjára vetnek fényt. Több, mint kétszázötvenezer pálmalevél kéziratot találtak Virudhunagar kerületben, ahol a tulajdonosok közölték a diákokkal, némelyiket sziddhák (misztikusok) írták.

A feljegyzések között leírások találhatók az arany gyártásáról, ti. a védák említést tesznek a vas arannyá változtatásának folyamatáról. Olvashatók többek között az élet elixírjének receptjenek részletei is, amelyről úgy tartják, hogy föltámasztja a holtakat. Hozzátették azonban, hogy ezeket a kéziratokat most már nagyon nehéz kibetűzni és értelmezni.

Theni a másik kerület, ahol sok kincset találtak, 229542 pálmalevél kéziratot, köztük 9000 nagyon régi, és találtak fémpénzeket is.Néhány tulajdonos átadta a kéziratokat a diákoknak, akik leadták a kerületi könyvtárban.

Forrás: The Times of India
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hruska Mihály 2007.05.02. 18:37:37

Üdvözletem!

Nagyon szeretnék több infot ezekről a levelekről.
Esetleg Wharatshiwarankoi faluról, vagy arról hol lehet többet megtudni a témával kapcsolatban.
Engem az asztrológia és a jóslás érdekel, ha valaki tud ilyenről, kérem értesítsen!

hruskamihaly@citromail.hu
süti beállítások módosítása