India Hangja

India világa

Az acélmágnás Krisnája

2006. augusztus 14. 07:00 - India Hangja

Bhuvanésvarban, Orissza fővárosában a művészek nemsokára befejeznek egy 213 cm magas Krisna szobrot, aki hamarosan L.N. Mittal indiai születésű acélmágnás londoni palotájának egy szögletét díszítheti.

Szudarsan Szahu vezetésével tíz művész már nyolc éve dolgozik a szobron. „Hamarosan elkészül” – mondta Szahu. „Reméljük, hogy 2-3 hónapon belül kész, és még Diváli előtt (fény ünnepe, október közepére esik – a szerk.) el lehet szállítani.”

Szahu, aki otthon és külföldön már számos kitüntetést kapott, azt mondja, ez a Krisna-szobor a legszebb mesterművük lesz. A szobor kb. 1000 kg, és három részben készült. Van még egy kadamba fa és egy emelvény, amelyen az egész áll. A szobor nyolc darab zöld kőből készült, amilyet csak a Majurbhandzs kerületben találni. A darabokat ragasztó tartja össze. A kadamba fát a kőből kifaragott madarak és mókusok díszítik, ez az Istenség mögött fog állni. Az emelvényen 16 gópit (tehénpásztorleányt) faragtak ki. Szahu azt mondja, ezek olyanok, mint Puriban, a Konárak templomon.

1998-ban Mittal menye, Meghá járt Puriban. „Ellátogatott a műhelyünkbe” – mondta Szahu legfiatalabb fia, Szúrjanárájan. „Tetszettek neki a szép műtárgyak, vett is egy 120 cm magas Ganés szobrot.” Meghá beszélt az apósának Szahuról, és később a Mittal család egy tagja megrendelte a Krisnát.

Mittal, aki nemrég vásárolt meg egy európai acélipari óriásvállalatot, az Arcelort, nemrégen szintén járt Orisszában, és egy 12 millió tonna kapacitású acélgyárat akar létesíteni ebben az álamban, több, mint 8 milliárd dolláros beruházásssal.

Forrás:Times of India, 2006. július
Fordította: Szilágyi Márta
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása