India Hangja

India világa

Jóga guru bajban, avagy üzlet kontra lelki élet

2006. augusztus 14. 07:00 - India Hangja

Los Angeles. Az indiai jóga-gurut, Bikram Csaudhurit, aki az ősi tanítások saját változatát népszerűsíti Amerikában, azzal vádolják, hogy megsértette a biztonsági előírásokat a La Cienega Boulevard stúdióban. Azt mondják, már többször is fütyült a tűzvédelmi és biztonsági előírásokra, raktárból átalakított stúdiójában nincs elég vészkijárat, vagy azok el vannak torlaszolva.

A bikram vagy forró jóga gyakorlása azt jelenti, hogy a tanítványok 90 percen át 26 hatha-jóga gyakorlatot végeznek, 38 foknál melegebb helyiségben. Áprilisban az ellenőrök megállapították, hogy 160 ember szorong egy maximum 50 ember számára elegendő helyen.

A gurut 6 hónap börtönbüntetés és/vagy 1000 dollár pénzbírság fenyegeti. A 60 éves mágnás azt mondja, öt éve zaklatási kampány áldozata. Elege van Los Angelesből, és átköltözteti a központot Honoluluba. Elmondta, hogy annak idején a polgármester személyesen hagyta jóvá az átépítést, de azóta már csak a fürdőszobát négyszer kellett átépítenie.

Rendszere, a Bikram jóga 26 gyakorlatból áll, ezeket kétszer kell ismételni 38-41 fokra fűtött helyiségben. Az elmúlt két évtizedben jóga-guruból jóga-mágnás lett, és több, mint 200 jógastúdiója van Amerikában. A jelentkezők 6000 dollárt fizetnek a kéthónapos tanfolyamért, 2100 dollár a közlekedés és lakás. Már tavaly is az újságok címlapjain szerepelt, mert a jóga-gyakorlatokat copyright-tal akarta levédetni. Ez a vita végül rendeződött.

Forrás:Times of India, 2006. július
Fordította: Szilágyi Márta
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása