India Hangja

India világa

Göncz Kinga Indiában

2006. november 06. 07:00 - India Hangja

Elsősorban a gazdasági kapcsolatok erősítését célozza a magyar külügyminiszter, Göncz Kinga 2006. november 1-től 6-ig Indiában történt látogatása. Az indiai út legfontosabb célja a magyar pozíciók biztosítása abban az országban, amely 2025-re egyértelműen globális hatalommá válik, gazdasági és politikai értelemben egyaránt – mondta Bohár Ernő, a külügyi tárca illetékes területi főosztályának vezetője.

Magyarország és India egyaránt elégedetlen a kétoldalú gazdasági kapcsolatok jelenlegi szintjével. Göncz Kinga kíséretében ott voltak a Mol és a Richter Gedeon gyógyszeripari cég képviselői. A magyar olajipari vállalat egyelőre nem folytat üzleti tevékenységet Indiában, és most szeretné elképzeléseivel megismertetni lehetséges partnereit. A Mol a pakisztáni gáziparban több tízmillió dolláros tőkével már jelen van, és részt vesz gazlelőhelyek kutatásában, feltárásában. Szó van a további bővülésről is: a Mol szeretne részt venni egy pakisztáni olajipari vállalat privatizációjában, ami egymilliárd dolláros csomagot jelenthet.

Az indiai Crompton Greaves csoport az idén vásárolta meg 35 millió euróért a Ganz Transelektro Villamossági Zrt.-t, és ezzel ígéretes eladási lehetőségek nyílnak az indiai piacon, főleg vízierőműveknek szánt berendezések szállításával. A cég 2007-ben 50 millió dolláros exporttal számol.

India az elmúlt két évben magyarországi jelenlétét is megerősítette: a Tata Consulting Services szoftverfejlesztő céget létesített, ami háromszáz főt alkalmaz; indiai vállalat magyarországi gyógyszergyártó és textilipari céget is vásárolt.

Bohár Ernő háttértájékoztatóján elmondta: Magyarország (úgy is, mint EU-tag) olyan konzultációs mechanizmus kialakítására törekszik Indiával, amely állandó és gyors információcserét eredményez az Afganisztánnal összefüggő ügyekben. Göncz Kinga a partnere, Pranab Mukherdzsi mellett Indiában megbeszélést folytatott Abdul Kalam államfővel, Manmohan Szingh miniszterelnökkel, Szomnáth Csatterdzsi alsóházi elnökkel, Kamal Nath ipari és kereskedelmi miniszterrel, Pakisztánban pedig Mien Hirsid Mehmud Kaszuri külügyminiszterrel, Pervez Musarraf elnökkel, Saukat Aziz kormányfovel és Amanullah Khan Dzsadun olajipari miniszterrel.

Forrás: MNO
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása