India Hangja

India világa

Indiai muszlimok a hindu hitvilág filmjeit készítik

2006. november 06. 07:00 - India Hangja

Mumbai Az ünnepi időszak két hindu témájú filmet is hozott, mindkettőt muszlimok készítették. Ahmed Siddiqui, Yash Chopra korábbi asszisztense újraforgatta az egyik legnépszerűbb hindu vallási filmet, a Jai Santoshin Maa-t. Krisna életéről pedig Aman Khan készített animációs filmet.

Az új Jai Santoshi Maa főszereplője, aki az istennő lelkes hívét játssza, Nushrat Bharucha, a vallási zenét Aanu Malik komponálta, és a film stáblistája még legalább nyolc muszlim nevet tartalmaz. Siddiqui, a rendező egy évet szentelt a tárgy kutatására. „A Jai Santoshi Maa korának kultuszfilmje volt. Amikor először láttam, nagy hatást gyakorolt rám a történet a hatalomról és az emberi hitről. Ahogy kutattam utána, felfedeztem azokat a mélyebb értékeket és pozitív energiát, amit a Santoshi Maa jelent” – mondta.

Aanu Malik azt mondja, hogy a hindu-muszlim közös munka nem új dolog Bollywoodban. „A rajongás minden vallás része” – mondja. A hindu filemk legszebb bhadzsanjait, hindu énekeit Mohammad Rafi énekelte és Naushad komponálta.

Aman Khan is azt állítja, hogy semmi egyedülálló nincs abban, hogy egy muszlim készít hindu vallási tárgyú filmet. „Az Úr Krisna egyike a legmegragadóbb karaktereknek a világon, és büszke vagyok arra, hogy elmondhatom történetét” – mondja Khan. „El kell mondanom, hogy az a tény, hogy muszlimként készítem a filmet, eszembe sem jutott, és kollégáim sem gondolták különösnek. Egész idő alatt az Úr Krisnára koncentráltunk.”

Bollywood a kölcsönös megértés bástyája már hosszú ideje, és továbbra is az marad, még a mai világ megosztott és polarizált légkörében is.

Dili Kumar megszámlálhatatlan hindu szerepet játszott már, és filmjeiben a legnépszerűbb vallási dalokat énekelte. Sok filmkészítő, aki vallásos témájú filmet készített a hetvenes és nyolcvanas években, muszlim volt. A Mahábháratának, annak a televíziós sorozatnak az írója, amely elbűvölte az egész országot, Rahi Massomj Reza volt.

Sanjay Khan a producere a nagy költségvetéssel készőlő filmnek, A Ráma legendájának, amelyben fia, Zayed Khan fog játszani. Salman Khan is már többször beszélt arról, hogy filmet szeretne készíteni a Rámajana alapján.

Forrás: TNN. Fordította: Madarász Tünde.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása