India Hangja

India világa

Gítá dzsajanti, a Bhagavad-gítá ünnepe

2006. december 10. 07:00 - Leveles Zoltán

Ötezer évvel ezelőtt hangzott el a Bhagavad-gítá. Az Isteni kinyilatkoztatásnak tekintett mű egyetemes, örök érvényű emberi értékeket, megfigyelhető törvényszerűségeket tárgyal. Leírja a lélek és Isten természetét, a kettejük közötti kapcsolatot, az önmegvalósítás folyamatát. Ezért a Bhagavad-gítá tanításai és tanácsai a XXI. században is megdöbbentően aktuálisak és alkalmazhatók. Mint a bölcs nagyapa, mint az eszményi legjobb barát, mint a tévedhetetlen belső hang, mint az élethez való használati útmutató, úgy segíti végig az embert a születéstől a halálig, születésről születésre, születésről az öröklétre.

Tizennyolc fejezetből, közel hétszáz versből áll. Bonyolult filozófiai rendszereket tárgyal, párbeszédes elbeszélése miatt mégis könnyen követhető. Némi előismeret és helytálló kommentár azonban nagy segítség lehet. Elbeszélésének helyszíne a mai Delhitől 180 km-re fekvő kuruksetrai csatamező.

A Bhagavad-gítá elbeszélése napjának évfordulóján világszerte megemlékeznek e fontos eseményről, ami a holdnaptár alapján idén december 1-re esett. Ez az ünnep a Gítá dzsajanti, a Bhagavad gíta megjelenésének ünnepe.

Ezen a napon képzett papot hívnak, hogy tűzáldozatot mutasson be. A tűzáldozat során elrecitálják a Bhagavad-gítá összes versét. Minden vers után gabonát és ghít (tisztított vajat) ajánlanak fel a tűzben. Az India Hangja következő számában olvashatnak a hindu tűzáldozat részleteiről.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása