India Hangja

India világa

Az óind hitvilág szerint Szaddám a mennybe kerülne?

2007. január 04. 09:00 - India Hangja

(Az India Hangja ezzel a cikkel nem foglal állást arról, hogy Szaddám Huszein hová kerül kivégzése után - a szerk.)

Veszélyes dolog találgatni, mi történik, amikor valaki meghal, de vannak kedvezőnek tekintett időpontok.

Ilyen nap volt a hindu naptár szerint 2006. december harmincadikája, amelyen az egykori iraki diktátort, Szaddám Huszeint kivégezték – mely éppen Vaikuntha Ékadasi napra esett.

Szaddám esetében azonban dupla vagy semmi, mert ez a nap az Iszlám naptár szerint is különleges, ekkor emlékeznek meg Isten mindenhatóságáról. Minden évben sok százezer mekkai zarándok gyűlik össze ilyenkor Minánál, két nappal a zarándoklat megkezdése után; köveket hajigálnak, hogy elűzzék a Sátánt.

Szaddám utolsó napját azonban a nap hindu naptár szerinti fontossága tette különlegessé. Egy hindu nem találhat ennél jobb napot ahhoz, hogy elhagyja ezt a világot. Vaikuntha Ekadasi a sásztrák szerint különösen azok számára kedvező, akik mártíriumra törekszenek, a hitüktől függetlenül.

„Ékadasi naponján meghalni nagyon kedvező, még inkább a Vaikuntha Ékadasin. Nagyon kevés lélek kap ilyen lehetőséget,” - mondta Padur Szubrahmania Sasthigal, védikus tudós és asztrológus. 

Szilágyi Márta 
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanics Zsolt 2007.03.13. 11:28:35

Padur Szubrahmania Sasthigal vajon tudja-e, hogy Szaddám áldozatai ártatlanok voltak, vagy bűnösök? Ha csak egyetlen újszülött is ártatlannak tekinthető, akkor Padur egy virtuális bohóckodás áldozata.
A "kedvező napok" mítosza az isteni kegy tényét hivatott hangsúlyozni, amely indolkolatlan, tehát nem kiszámítható.
A muszlim értelmezés: "Minden évben sok százezer mekkai zarándok gyűlik össze ilyenkor Minánál, két nappal a zarándoklat megkezdése után; köveket hajigálnak, hogy elűzzék a Sátánt." - különlegesnek különleges ugyan, de semmiféle összefüggést nem mutat a leírtakkal.
A Vaikuntha Ekadasi mártíriumságra vonatkozó megjegyzése teljesen érthetetlen - miképpen is kerülhet szóba Szaddám esetében -, hacsak nem a kabaré műfajából értelmezzük azt?
süti beállítások módosítása