India Hangja

India világa

Feleséget akarsz? Főzz előbb a szülei házában!

2007. január 04. 07:00 - India Hangja

Ahmedabad - Van egy hagyomány, amely minden lánynak tetszene. A nomád madari közösségben az eljegyzés után a fiúk a menyasszony szüleihez költöznek, főznek, takarítanak, pénzt keresnek, hogy bizonyítsák, érdemesek a leányzó kezére.

A 18 éves Góvinda, egy kígyóbűvölő Bhiladából (Szabarkantha), Rekhá eljegyzése után költözött a menyasszony szüleinek házába. Nagyon szerette volna megnyerni őket, finom ételeket főzött, és rendben tartotta a házat. Aztán vette a kígyóit, hogy pénzt keressen. Szurámnám, a leendő após nagyon elégedett volt, a fiatalok már meg is kötötték a házasságot.

Ez a régi hagyomány nagyon elterjedt a madari közösségben, ahol elvárják a fiúktól, hogy két évig dolgozzanak a választottjuk szüleinek házában. Gudzsarátban kétszázezer madari él, főleg Ahmedabad környékén.

A hagyomány célja, hogy biztosítsák a lányok jövőjét. Mivel ebben a törzsben a legtöbben írástudatlanok voltak, és rendezetlen életet éltek a szülők meg akartak győződni arról, hogy a vőlegény el tudja tartani, boldoggá teszi a lányukat.

Mint minden hagyományt, ezt is a modern kor szelleme fenyegeti. Ma már sok madari városi irodákban dolgozik, nem is tudna egy-két évet így tölteni az esküvője előtt. (Csak ki ne találja valaki, hogy a madarik tulajdonképpen a magyarok ősei, akik még mindig Indiában élnek...) 

Szilágyi Márta
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása