India Hangja

India világa

Olvasói rovat

2007. január 04. 09:00 - India Hangja

Egy miskolci olvasónk kérdése:

Indiában mit kapcsolnak Jézus személyéhez a nem keresztény vallásúak? És miként ünnepli a karácsonyt egy magyar hindu szerzetes? Mi jellemzi az újévi szokásokat? És kik milyen naptár szerint tartják? Békés karácsonyt! Üdvözlettel: Karlaky Orsolya

Kedves Orsolya!

Köszönöm ünnepi kérdéseid és hogy olvasója vagy az India Hangjának.

Indiában is ünneplik a karácsonyt, hiszen a legutóbbi becslések szerint 30 millió keresztény él Indiában. Az éjféli misére Indiában is minden keresztény templom megtelik. A hinduk világképébe Jézus személye teljes mértékben belefér, semmilyen ellentmondást nem látnak Jézus tanítása, személye és a hinduizmus között. Sőt, ha megvizsgáljuk a hithű hindu életét, megállapíthatjuk, hogy a tíz parancsolat és Jézus tanítása szerint élnek. Ezért lehet, hogy a hindu képes őszintén dicsőíteni Jézust.

A magyar hinduk viszonyulása a kereszténységhez a lehető legtermészetesebb. Igaz, némi identitászavarral fűszerezett. Ti. az évezredes múltú kereszténységgel szemben a hinduizmus egészen új keletű életmód, illetve vallás Magyarországon, mint ahogyan a kereszténység is új vallás volt hajdanán. A magyarnak született hindu igyekszik a legnagyobb érzékenységgel viszonyulni a kereszténység iránt, egyfelől az indiai hinduk esetében is említett okokból, másfelől pedig a miatt, mert keresztény kultúrkörnyezetben élünk, egy többségében keresztény államban, ahol magunk is többé-kevésbé keresztényként nőttünk fel.

Ezért történhetett meg, hogy amikor a magyar hinduk közösségét egy művelődési ház felkérte a karácsonyi zenés műsor előadására, rendünk két tagja ezt készséggel elvállalta: fél órás műsor keretében karácsonyi dalokat és istenes verseket adtak elő.

Indiában fordított a helyzet: több évezredes hindu kultúra mellett él a néhány évszázados kereszténység. Ez a kérdés azonban egy újabb kérdést is felvet. Tényként fogadják el sokan, hogy Tamás apostol Indiában tanított Jézus mennybemenetele után. Mások pedig arról beszélnek, hogy Jézus missziójának megkezdése előtt Indiában tanult. Sőt, egy merész feltételezés szerint Jézus nem halt meg a keresztfán, hanem túlélve a keresztre feszítést, Indiába visszatért: állítólagos sírhelyét a kasmíri Srínagar városában vélik tudni. Az India Hangja munkatársai 2007-ben felkeresik Srinagar városát, hogy naprakész információkat gyűjtsenek a feltételezéssel kapcsolatban és beszámolhassanak az olvasóknak…

Tény azonban, hogy a kereszténység nagyobb méretű indiai elterjedése a gyarmatosítás korára datálódik.

Ami az indiai időszámítást illeti, az állam nyilvánvalóan a nyugati Gergely-naptárhoz igazodik, de a hold naptár szerinti újévről is megemlékeznek.

Szvámí BA Haridzsan
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása