India Hangja

India világa

Hollywood ismét mellényúlt?

2007. április 30. 07:07 - India Hangja

Az Egyesült Államokban ma már nem lehet médaiszemélyiség az, aki rasszista, homofób vagy más módon kirekesztő. Meglepő módon azonban nagy érzéketlenséget mutatnak távoli népek kultúrája és vallás iránt. Néhány éve a Xénia filmsorozat egyik epizódja váltotta ki a hinduk ellenérzését, amiben gunyoros formában használták fel a védikus panteon alakjait. A Times of India arról ír, hogy most egy új film kapcsán a párszik érzékenységét sértették meg.

A Mumbaiban élő párszikat felháborítja az új hollywoodi film, amely tisztelt ősi királyukat barbárként mutatja be. Xerxész Akhemenida király harcolt a spártaiak ellen Kr.e. 480-ban Termopülénél.

Hollywood urai szinte kizárólag a nyugati világképet ismerik el értékként, amely a görög-latin keresztény kultúrán alapul. Fogalmuk sincs arról, hogy Zoroaszter és általában a kelet milyen nagy befolyást gyakorolt a görög filozófusokra és gondolkodásra. Círusz és Dáriusz Akhemenida királyok pl. új értelmet adtak a vallási tolerancia kifejezésnek, érvényesítették az emberi jogokat, 2500 évvel azelőtt, hogy azokat az ENSZ nyilatkozatba foglalta volna.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása