India Hangja

India világa

Hungarológiai díjak átadása Delhiben

2007. május 31. 07:09 - India Hangja

A Delhi Egyetemen első ízben került kiosztásra a Balassi Bálint Intézet által alapított Kőrösi Csoma Sándor Hungarológiai Díj. A díjat a Balassi Intézet azzal a céllal alapította, hogy eszközt teremtsen az indiai felsőoktatási intézményekben a magyar nyelv és kultúra megismerésében kimagasló tevékenységet nyújtó személyek iránti megbecsülés kifejezésére. A díjat a Delhi Egyetem magyar nyelvi kurzusára beiratkozott, vagy a magyar nyelvet és irodalmat szabadon választott tárgyként tanuló, illetve ott frissen végzett hallgató kaphatja, aki a széles értelemben vett magyar kultúra iránt aktív, kreatív érdeklődést mutat. A díj nem csupán az eredményes nyelvtanulást kívánja jutalmazni, hanem a magyar kultúra és tudomány művelését szeretné bátorítani, hogy a hallgatók kreatívan használják magyar nyelvtudásukat saját szakterületükön, a történelem, irodalom, gazdaság, politika, művészet, zene vagy film, de akár a tudományos, műszaki élet területén is.

A díjra a meghirdetés első évében hat pályázat érkezett. A bíráló bizottság az idén két megosztott első díjat és egy harmadik díjat adott ki. Az egyik első díjban részesült pályázó, Vikram Singh végzős egyetemi hallgató pályamunkájában a magyar kultúrával való személyes találkozásairól írt, mindarról, amiről Delhiben az egyetemen, vagy a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban hallott vagy látott. A másik első helyezett, Sandeep Tayal egyetemi hallgató számítástechnikai témájú dolgozatában egy beszédalapú automatikus fordítógép megalkotásának lehetőségét és egy elektronikus magyar-hindi szótár megszerkesztésének elvi alapjait vázolta fel. A harmadik díjban részesült Ashish Rastogi fizikus hallgatóként szerzett ismereteit és magyartudását hasznosította Teller Ede, Szilárd Leó, Gábor Dénes és Jedlik Ányos munkásságának leírásában.

A Delhi Egyetemen április 27-én rendezett ünnepségen a díjakat Dr. Lázár Imre, a delhi intézet igazgatója adta át Prof. Malashri Lal, a Campus igazgatóhelyettese, Prof. S.K. Vij tanszékvezető, Dr. Köves Margit nyelvtanár és nagyszámú hallgató jelenlétében. A díjazottak az elismerést Arany János és Petőfi Sándor magyar nyelven elszavalt verseivel köszönték meg. A nyertesek közül egyébként többen megpályázták a Balassi Intézet magyar nyelvi kurzusára szóló ösztöndíjat is, abban a reményben, hogy ígéretesen bontakozó nyelvtudásukat rövidesen Magyarországon tökéletesíthetik.

A Delhi Egyetemen 1969 óta oktatnak magyar nyelvet Magyarországról kiküldött lektor közreműködésével. Magyar nyelvet jelenleg a Szláv és Finnugor Tanszék keretében lehet tanulni. A tanszéken kezdő, középhaladó és haladó szinten hirdetnek meg oktatást. A hallgatók egyéb tanulmányaik vagy munkájuk mellett tanulnak magyarul, az orosz magiszteri főszakos hallgatók pedig az oktatás teljes időtartamára (négy félévre) választhatják a magyar nyelvet. Jelenleg évente átlagosan 25 hallgató tesz vizsgát nyelvünkből. A Delhi Egyetemen magyar nyelvi képzésben részesült hallgatók sorából már jelentős műfordítók emelkedtek ki, mint például Indu Mazaldan, aki legutóbb Kertész Imre Sorstalanság című regényét ültette át hindi nyelvre.

Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása