India Hangja

India világa

Az EU sokat tanulhat India sokféleségéből

2007. június 25. 07:07 - India Hangja

Az Európai Parlament, történetében először alkotott külön, az Indiával fennálló kapcsolatokért felelős küldöttséget, függetlenül a Délkelet-Ázsiával fennálló kapcsolatokért felelős küldöttségtől. Az indiai küldöttség elnöke Neena Gill (szocialista, brit) elmondta: az új küldöttség „az Indiával fenntartott kapcsolatoknak tulajdonított fontosság jele”. A parlament weboldalának szentelt exkluzív interjúban a képviselőnőt az Európa-India kapcsolatokról faggattuk.

– Az EU-India kapcsolatok mely szempontjára összpontosítson a parlament?

– Számunkra egyértelműen a politikai szempont a legfontosabb. Amíg 30 éven keresztül együttműködési megállapodásokkal működtünk, az új stratégiai partnerség egyik fő eleme a politikai dimenzió... Ez a dimenzió sokkal lassabban fejlődött, mint a kormányközi kapcsolatok, de meglátásom szerint az India-küldöttség megalakítása ténylegesen jelképezi a kapcsolat fejlődését, és ez a politikai párbeszéd sokkal jobb alapra történő helyezésének első lépése.

– Miért szükséges közös parlamenti ülést szervezni?

– Úgy vélem feltétlenül szükséges valamiféle parlamenti ülést tartanunk az éves EU-India csúcstalálkozó előtt. Nem igazán fogjuk tudni elérni a stratégiai partnerségben kitűzött célokat, ha az EP-képviselők nem értik a mindkét oldalon felmerülő kérdéseket, és őszintén szólva, mindkét oldalon hatalmas hiányosságokat látok. Sok tévhit kering Indiáról és ez oda-vissza igaz.

– Mit tehet Európa, hogy meggyőzze az egyre növekvő gazdaságú Indiát CO2 kibocsátásának csökkentéséről?

– Elképesztő technológiával és technológiai szaktudással rendelkezünk a megújuló energiaforrások terén. Támogathatnánk Indiát egy erre irányuló stratégia kidolgozásában. (...) Hatalmas szegénység van Indiában, tehát olyan programokkal kell segítenünk, amelyek egyben az életszínvonal emelésére, illetve a jobb energiahatékonyságra irányulnak. Nagyon bátorítónak találtam a múlt héten átadott Energy Globe Awards díjakat – az egyik díjat egy indiai-dán projekt nyerte.

– Mit gondol, be kell-e avatkoznia az EU-nak a Kasmír kapcsán India és Pakisztán között kialakult vitába?

– India ezt inkább kétoldalú, mintsem nemzetközi kérdésnek tekinti. Van egy saját kezdeményezésű jelentésünk a témában, és a parlament világosan kifejti majd álláspontját, amikor annak eljön az ideje.

– Milyen hasonlóságok vannak az Európai Unió és India között?

– Amikor Indiába megyek az indiai képviselők gyakran viccelődnek „szóval felzárkóznak hozzánk: Önök 500 millióan vannak, mi egymilliárdan, nekünk 28 államunk van, az EU-nak 27”. Az indiai államokban különböző nyelveket beszélnek, különböző a vallásuk és sok dologban hasonlítunk egymásra. India az egyetlen, ilyen fokú sokszínűséget felmutató világi állam. Az EU sokat tanulhat tehát India sokszínűségéből. (...) Az EU tanulhat továbbá az indiai vállalkozó szellemiségből is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása