India Hangja

India világa

Gondolatok a 108-as számjegyről

2006. június 07. 09:00 - India Hangja

Indával kapcsolatban újra és újra találkozunk a 108-as számmal: a védikus irodalomban, a templomokban, a szertartásokon. A hinduk olvasófüzére is 108 golyóból áll. Nem csoda hát, hogy oly sokakat tesz kíváncsivá ez a misztikus számjegy. Az India Hangja bátrabb olvasói közül is jelezték néhányan, hogy hallanának szívesen a 108-as szám jelentéséről.

Úgy tűnik, univerzumunk misztikus kapcsolatban áll ezzel a számmal. Mi lehet a hátterében a jelenségnek? Véletlen, avagy tudatos tervezése a világmindenségnek?

A numerológia a következőképpen bontja a 108-at: 1+0+8=9. A kilences erősen misztikával töltött számjegy. S ami még érdekes, hogy a 9-et bármilyen számmal szorozzuk is meg, a fenti numerológiai lebontással 9 lesz az összeg.

A védikus asztrológia a felsőbb bolygórendszert 27 holdjegyre osztja, ezek a naksatrák, egyenként 4 padával. S mindez együtt ismét 108, s ugyanennyi emberi alaptermészet létezik. A születés pillanatában fennálló pada és hold kapcsolat határozza meg az egyén életpályáját.

Az óind csillagászok megállapították, hogy a Föld és a Hold közötti távolság 108-szorosa a Hold átmérőjének. Hasonlóan, a Föld és a Nap közötti távolság 108-szorosa a Nap átmérőjének. Ezek a számok meglepően közel állnak a mai csillagászok számításaihoz.

Az ájurvéda 108 marmáról beszél. Ezek a test különböző részein található pontok, melyek a tudat és a test kereszteződései.

A dzsapa, vagyis az imalánc 108 golyója több jelentésű. Azt mondják 108

lépés vezet az Isten felé vezető belső ösvényen. Köztudomású, hogy Krsna játszópajtársai között 108 tehénpásztorlány volt, a 108 golyó őket is szimbolizálja.

A 108-as szám a hindukon kívül a buddhistáknál, a dzsaináknál, a szikheknél és a taoistáknál is az isteni harmóniát segíti.

Szvámí B.A. Haridzsan
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása