India Hangja

India világa

Elfogy a Gangesz?

2006. augusztus 14. 07:00 - India Hangja

A Gangesz csökkenő vízszintje miatt aggódnak a hívek, ti. az uttarancsali Tehri vízerőmű építése miatt felére apadt a szent Gangesz vize.

Az ország különböző részeiről érkező hívők nehézségekbe ütköznek amikor a baiszakhi alkalmából szent fürdőt kívánnak venni. „Lehetetlen itt szent fürdőt venni. Össze kell gyűjteni a vizet, ahelyett, hogy belemerülhetnénk. Így alkalmatlan a célra és egyáltalán nem tölt el minket jó érzéssel.” – kommentálta a helyzetet Szurinder Szoni zarándok.

Haridvarban a csökkenő vízszinten túl a Har Ki Paurinál uralkodó nem megfelelő higiéniás feltételek is aggodalomra adnak okot. „A szent folyó munkát ad az embereknek. Meg kell azt menteni. Az emberek nem létezhetnek a Gangesz nélkül. A Tehri vízerőmű körüli építkezések miatt nem megfelelő a folyó vízhozama. A hívők aggodalmát akkor értették meg , mikor megnézték a szennyezett Gangeszt. Erről március 16-án informáltuk a helyi minisztert Sivradzs Patilt is. Ebben az államban a Gangesz jelenti a mezőgazdaság és gazdaság gerincét. Ezért az élet elképzelhetetlen nélküle. Mióta nincs víz, a fejlődés is kockán forog. A miniszter úr, Narajan Dutt Tivari oly sokat beszél az állam fejlődéséről. Szeretném leszögezni, hogy az olyan alapvető szükségletek nélkül, mint a víz, semmit sem tehetünk. Most a Gangesz fejlesztése a legfontosabb.” – Mondta Mahámandalesavar Szvámí Hanszdasz a Dzsuna Akhara tagja.

Forrás: Hindu
Fordította: Karlaky Orsolya
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása