India Hangja

India világa

Rohtang alagút

2006. augusztus 14. 07:00 - India Hangja

Az India Hangja stábja 2004-ben megjárta Ladakhot. Manaliból Ladakh fővárosába, Lehbe 16 órányi terepjárózás után értünk oda. Ez a világ második legmagasabb közútja. Szégyen ide, szégyen oda, be kell vallanom, a magasság kissé megviselt: estére hallucináltam, félrebeszéltem. Lehet, hogy az alagút segítségével valóban elkerülhetővé válik e veszélyes útszakasz? (megj: Leveles Zoltán)

Kilenc km-es alagutat építenek, egy ausztrál vállalat tervezésében, hogy kiváltsák a nagyon magas Rohtang hágót Himacsal Pradésben. Az alagút a Kulu völgyet fogja összekötni a havas Lahaul völggyel, a jelenlegi út helyett, amely a 3977 méter magas Rohtang hágón át vezet, és több, mint fél éven át elzárja a hó. Az alagúton Ladakhot is jobban meg lehet közelíteni.

A népszerű üdülőváros, Manali fölött a Rohtang alagút 2900 méter magasságban épül, és 46 km-el csökkenti a Manali és Leh közötti 480 km-es távolságot. Mondják, hogy valamikor már volt egy alagút a két völgy között, de aztán az emberek egyre önzőbbek és gonoszabbak lettek, és az alagút bezáródott. A jelenlegi közutat évente több, mint hat hónapon át zárva kell tartani, amíg a hó el nem olvad.

Forrás:Times of India, 2006. július
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása