India Hangja

India világa

Veszélyeztetett folyó a Gangesz és az Indus

2007. április 30. 07:02 - India Hangja

A Gangesz és Indus a világ tíz legjobban veszélyeztetett folyója közé került. Ezek a hatalmas folyamok százmillók életét táplálják, s megdöbbentő, hogy a globális felmelegedéssel járó éghajlatváltozás milyen hirtelen véget vethet annak, ami ezer évek óta olyan természetes volt.

A Gangesz és az Indus hamarosan nem fogja elérni az óceánt. Sok-sok millió ember megélhetése került veszélybe. Túl sok vizet használ fel az ipar és a mezőgazdaság, a tápláló gleccserek visszahúzódnak, és nagyon nagy a szennyezés. A Gangesz vizének 30-40 %-át adja a Gangotri gleccser, amely a globális felmelegedés miatt gyorsabban olvad, évente 21 m-el csökken.

Még nagyobb veszélyben van az Indus, ahol a víz 70-80 %-a származik gleccserekből. Túl sokat igényel a mezőgazdaság, amely nemcsak az Indus, hanem az egész vízgyűjtő terület vizének volumenét csökkenti.

Ha nem védik meg sürgősen ezeket a folyókat, arra a sorsra jutnak, mint a szent Szaraszvatí: eltűnnek a föld alatt.

Forrás: Hindustan Times
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása